Utveksling til Hawaii

Hawaii Pacific University

Navn: Andreas Lie Aarøe
Alder: 24
Klassetrinn ved utveksling: 4.klasse
Utvekslingsår: Vår, 2022 (Jan-Mai)
Sted: Honolulu, Hawaii, USA
Antall semester: 1
Retning: Prosessteknikk

Hvilke fag tok du? Og hvilke fag erstattet dette?

Fag tattFag erstattet
ECON2010 – 3 credits – Principles of MicroeconomicsECN210 Mikroøkonomi II – Konsument, produsent, marked og velferd
ECON2015 – 3 credits – Principles of MacroeconomicsValgfag
ECON3400 – 3 credits – Intl. Trade and FinanceValgfag
ENGE3007 – 3 credits – Control systemsTEL240 – Reguleringsteknikk og automasjon
ENGE3008 – 1 credit – Control systems LabTEL240 – Reguleringsteknikk og automasjon
PHIL2090 – 3 credits – Principles of LogicValgfag

Hvorfor valgte du å dra på utveksling?

Har helt siden jeg startet på NMBU tenkt at jeg skulle dra på utveksling. Kjente en del som hadde vært på utveksling tidligere og alle har snakket om hvor bra det var. Og dermed etter å ha snakket med flere, kom jeg frem til at jeg ønsket å dra ut av Europa og førstevalget Australia. Planen ble derfor å ta fag slik at jeg kunne dra i løpet av 3. året. Dessverre så kom Korona og ble en stopper for dette. Jeg endte med å utsette utvekslingen ett år, men heller ikke da var det mulig å dra dit. Heldigvis hadde det åpnet seg en mulighet å dra til USA og jeg kom dermed frem til at Hawaii ville bli en god “erstatning” til Australia. Vurderte lenge å dra til California i stedet, men endte opp med å velge stedet jeg trodde var mest eksotisk og ville gi meg de beste opplevelsene utenfor studiene. Og det har jeg aldri angret på siden!

Hvordan var det å organisere og planlegge i forkant av utveksling?

Skolemessig gikk det relativt greit, for man har muligheten til å få hjelp både fra utvekslingsansvarlig på NMBU og en egen på HPU. Var riktignok litt litt utfordrende å få godkjent fag, men fikk mye god hjelp fra studieveilederne. Ellers var det fortsatt masse restriksjoner mtp Korona, så var en god del papirer som måtte fylles ut og søknader. Kjente heldigvis flere som skulle til USA på det samme tidspunktet, så fikk dermed hjelp og muligheten til å dobbeltsjekke at man hadde gjort ting rett.

Måtte du endre studieplanen din som følge av utvekslingen?

Ja og nei. Fikk ikke godkjent alle fagene jeg hadde ønsket, men vil fortsatt kunne bli ferdig med graden på normert tid.

Hva var det beste med å dra på utveksling?

Det beste med utvekslingen er uten tvil alle opplevelsene man sitter igjen med! Fikk muligheten til å oppleve ekstremt mye på det halvåret jeg var der. Var på fire av øyene, hvor alle er ekstremt forskjellige og hvor alle har gitt helt uforglemmelige opplevelser. Alt fra å se solnedgangen fra ett av verdens høyeste fjell, gå nattevandring for å lava og svømme med skilpadder. Men det beste av alt er muligheten man får til bli kjent med utrolig mange andre utvekslingsstudenter. I tillegg fikk jeg også muligheten til å dra til Mexico under “spring break” med noen venner som studerte på fastlandet, som også var svært gøy og opplevelsesrikt.

Hva var det verste med å dra på utveksling?

Det verste var nok det å være så langt hjemmefra. Var 12 timers tidsforskjell og over et døgn i reisetid. Så fikk bare muligheten til å snakke med de hjemme på morgenen og på kvelden. Ellers er det ingen tvil om at det koster penger å reise på utveksling, og fort litt ekstra om man reiser utenfor europa. Likevel er jeg ikke i tvil om at det har vært verdt hver krone!

Dro du på utveksling alene, eller sammen med noen du kjenner?

Jeg dro hovedsakelig alene, men visste av et par andre som hadde tenkt å dra dit.

Anbefaler du andre studenter å dra på utveksling til der du var?

Ja absolutt! Det utvekslingshalvåret har nok vært det beste halvåret i mitt liv! Har som sagt opplevd ekstremt mye og rart å tenke på at det bare var et halvt år, for føles ut som mye mer. Hawaii er en helt ekstremt fin plass med masse muligheter til å oppleve unik natur, enten på turer i fjellet eller ved surfing langs strendene. Skolemessig er HPU ganske forskjellig fra det å studere på universitet i norge. På mange måter virker det mer likt som det var på videregående, hvor klassene er relativt små og hvor man har jevnlige tester/prøver og hjemmelekser som teller på den endelige karakteren. Den store fordelen jeg kjente på med dette, er at man har muligheten til å bli godt kjent med læreren og det blir dermed lett å spørre om det er noe man trenger hjelp til.

I tillegg er HPU en skole med stor andel utvekslingsstudenter, hvor mange kommer fra de nordiske landene, som gjør det relativt lett å bli kjent med dem! Ellers er det bare å sende en melding du kunne tenkt deg å reise til Hawaii, om du har noen spørsmål eller trenger noen flere tips!

 

Spørsmål ang økonomi:

Måtte du betale skolepenger? I så fall hvor mye?

Jeg betalte ca. 75 000 kroner i skolepenger som undergraduate (tilsvarende bachelornivå).

Vet det koster ca 125 000 kroner om man skal ta fag på graduate nivå (master nivå).

Hvor mye kostet det å bo i Hawaii?

Jeg var veldig heldig og fikk muligheten til å bo veldig billig, men likevel sentralt. Jeg endte med å betale 625 dollar i måneden for å dele rom med en annen i et kollektiv med tre personer, når de fleste andre studentene betalte opp mot 1000 dollar i måneden. Jeg valgte å bo privat, noe jeg fikk anbefalt før jeg dro. Boligene gjennom skolen, ligger nærmere skolen, men er mer usentralt med tanke på strendene og ender opp litt dyrere enn det private markedet. Ulempen med å bo privat, er at det ligger ute så mange falske annonser, hvor folk prøver å lure folk for penger. Anbefaler derfor å reise til Hawaii og heller bestille Hotell/motell den første uken, slik at man kan møte opp for å se at rommene er ekte! Selv om dette kan være mer stressende, så ordnet det seg med plass å bo for alle, og man ender med å bo en plass som man kan gå til alt man trenger.

Strakk pengene fra Lånekassen til, eller måtte du bruke oppsparte midler i løpet av utvekslingen?

Før jeg reiste hadde jeg allerede bestemt meg for at jeg skulle oppleve mest mulig, noe som gjorde at jeg brukte en del mer penger enn det man trenger for å være student der. Men så må man belage seg på at koster alt mer penger i USA, blant annet bolig, som jeg nevnte tidligere. Så vil anbefale å spare opp litt ekstra penger. Men har uten tvil vært verdt hver krone!

En siste anbefaling er å gå sammen med noen for å kjøpe/leie bil. Å ha bil gir mye mer frihet og muligheter for å oppdage ting utenfor Honolulu når man er der. Vi eide en bil og endte faktisk å selge den for mer enn det vi kjøpte den for. i tillegg sparer man også mye tid, for selv om bussene på Hawaii er gratis for HPU studenter, tar det svært lang tid om du ønsker å reise til nordsiden eller andre steder utenfor Honolulu.