Utveksling til Technische Universität München

Technische Universität München

Navn: Nina Zeh
Alder: 24
Klassetrinn ved utveksling: 4.Klasse
Utvekslingsår: Vår, 2022
Sted: München, Tyskland
Antall semester: 1
Retning: Energifysikk

Hvorfor valgte jeg å dra på utveksling?

Utveksling er en gylden mulighet til å prøve noe nytt og bli kjent med mange nye mennesker. Jeg elsker å reise, så helt siden førsteklasse var jeg fast bestemt på å dra på utveksling. Derfor er jeg nå veldig takknemlig for at det var mulig å dra til både Hawaii på høstsemesteret og til Tyskland på vårsemesteret. Har ikke møtt en eneste person som angrer på å ha utfordret seg selv og flyttet til et annet sted for en kort periode, det er en så spennende opplevelse. I tillegg synes jeg 5 år på lille Ås er litt lenge, så det føltes bra å vite at man kan få oppleve hvordan det er å studere på litt større steder i løpet av studietiden.

Hvordan var det å organisere og planlegge i forkant av utveksling?

Jeg bestemte meg for å søke samme dag fristen gikk ut, så det var ganske spontant. Etter man har blitt nominert av NMBU må man sende inn karakterer, motivasjonsbrev og CV til universitetet i Tyskland. I tillegg måtte jeg skrive ned alle fagene jeg ønsket å ta, men man får bytte de første ukene når skolen har startet. De krever at du tar 60% av fagene innen fakultetet NMBU har en avtale med. Der er det mest tekniske fag, mye innenfor bygg.

Måtte du endre studieplanen din som følge av utvekslingen?

Nei, men jeg burde kanskje gjort det. Før jeg byttet til indøk gikk jeg tre år på miljøfysikk- og fornybar energi. I løpet av de årene fikk jeg tatt alle de tekniske fagene under 300-nivå, så det var vanskelig å finne fag som passet. Men istedenfor å forlenge studieløpet tar jeg nå 10 poeng mer per semester og klarer å fullføre på planlagt tid.

Fagene jeg tok var:

– German as a Foreign Language B1.2 nivå (6 ESTC)

– Solar Engineering (5 ESTC). Dette faget var på tysk. Tysk undervisning og tysk eksamen. 

– Renewable Energy Supply in Buildings (6 ESTC) 

– Scientific Paper Writing (3 ESTC)

Jeg har ikke fått tilbake resultater på eksamen enda, så vet ikke hvor mye av det jeg for godkjent. Det kan være lurt å finne ut av det før man drar på utveksling.

Hva var det beste med å dra på utveksling?

Helt klart bare den nye hverdagen der fokuset var å oppleve så mye som mulig og skape nye minner. Man kommer ut av sin egen komforsone og får pause fra den vanlige hverdagen her hjemme. Og ikke minst vennene man får! TUM er en veldig internasjonal skole, så det er ikke noe problem å få seg venner som er i samme situasjon. Det å få lære meg tysk og ta språkkurs likte jeg også veldig godt!

Hva var det verste med å dra på utveksling?

Jeg gikk glipp av sommerferien. Semesteret varte helt til august, heldigvis var min siste eksamen 3.august. Ellers kommer jeg ikke på så mye som er ille. Hvis man har hjemlengsel, er det ikke en lang flytur hjem eller for å få besøk.

Dro du på utveksling alene eller sammen med noen du kjente?

Jeg dro alene, men jeg kjente flere som bodde der som jeg hadde møtt på utveksling semesteret før i Hawaii.

Anbefaler du andre å dra på utveksling til TUM?

JA!! Det er en skikkelig god skole med superflinke lærere og masse sosialt hele tiden. Det er en så fin by å bo i, billig mat og øl. Og det aller beste: man bor jo midt i Europa. Fikk reist så mange steder i helgene og ferier. Ski i Østerrike, Road Trip i Sveits, helgetur til Italia, Slovenia og andre steder i Tyskland.

Økonomi:

München er en ganske vanskelig og dyr by når det kommer til boligmarkedet. Så det kan være en fordel å være tidlig ute. Jeg endte opp med å betale 6000kr og brukte 20/30 min til skolen. Det er fordelen med å bo i en storby, man trenger ikke å bo så sentralt for å komme seg lett rundt. Prisene ligger vel mellom 5500-8000kr for et rom (som Oslo). Men hvis man er heldig kan man få noe gjennom skolen og da er man nede på 3500kr.

Jeg hadde lite igjen etter oppholdet mitt på Hawaii som var kjempedyrt. Så med Erasmus, støtte fra lånekassa og språkstipend gikk det helt greit. På lånekassa sin nettside står alle kriteriene for å kunne få støtten på 20.000kr. Man måtte betale litt i skolepenger, men det var så lite at jeg ikke husker beløpet lenger.