Utveksling
Som student ved NMBU kan du ta deler av studiet ditt i utlandet. Instituttet både anbefaler og legger til rette for det. Det er i utgangspunktet lagt opp til et utenlandsopphold i tredje eller fjerde studieår, men dette kan tilpasses den enkelte student. Instituttet har flere utvekslingsavtaler med universiteter i hele verden, noe som gjør det enkelt å komme seg ut. Du kan også lage ditt eget opplegg dersom du vil reise til et universitet NMBU ikke har en samarbeidsavtale med. Det kan være lurt å planlegge i tidlig fase av studiet når du har lyst til å dra på utveksling og hvilke fag det kan være aktuelt for deg å ta i utlandet. Under kan du lese rapporter fra indøkstudenter som har vært på utveksling.
-
Emnenavn på utvekslingssted Emnenavn på NMBU Godkjente poeng AGRESEC100B – Intermediate Microeconomics – 6,5 ECON100 – Intermediate micro theory ECN110 6,5 AGRESEC155 – Quantitative analysis business decision – 6,5 ECON162 – International economic relations ECN230 6,5 AGRESEC106 – Econometrics ECN201 6,5 ENGIN006 – Engineering problem solving – 6 ENGIN100 – Electric circuits and systems FYS235 4,5 ENGIN188 – Science and technology of sustainable power generation – 6 ENGIN103 – Fluid Mechanics FYS210 6 AGRESEC139 – Futures & Options market – 4,5 Navn:Fredrik Sivertsen
Alder: 25
Klassetrinn: 5
Utvekslingsår: 3
Sted: UC Davis
Antall semester: 2Hvorfor valgte du disse fagene?
Jeg valgte disse fagene for de virket aktuelle for mitt studie og retningsvalg som er energi, miljøfysikk og bedriftsøkonomi.
Hvor valgte du å dra på utveksling og hvorfor?
Jeg var på UC Davis, nord i California, ca. en time utenfor San Fransisco. Det er en veldig fin studentby hvor det er mye å finne på, både i Davis og utenfor. Beliggenheten er bra for det er bare en liten times kjøretur fra SF og en halvtime utenfor Sacramento, som er hovedstaten i California. Dessuten er det mye flott natur i nærheten. Lake Tahoe ligger to timer fra Davis, her kan du stå på ski om vinteren. Jeg fikk dessverre aldri dratt til Lake Tahoe, noe som jeg angrer veldig på. Yosemite er en nasjonal park i California, den ligger 3 timer sør for Davis. Det er noe jeg virkelig anbefaler! Har aldri sett så flott natur før.
Hvordan var det å organisere utvekslingen? (Med tanke på søknadsprosessen, valg av fag og veiledning fra NMBU.)
Søknadsprosessen tok lang tid. Det var mange ting som måtte komme på plass før jeg kunne reise. Heldigvis var SIT veldig behjelpelig.
Hva var det beste med din utveksling?
Alle de flotte opplevelsene jeg hadde. Når du er på utveksling er det ikke nødvendigvis så mange nordmenn rundt deg, da får du fort mange internasjonale venner. Da lærer du mye om andre kulturer. Jeg holder fremdeles kontakt med mange som jeg møtte i Davis.
Hvorfor anbefaler, eventuelt anbefaler du ikke å dra på utveksling?
Når du er på utveksling i et annet land lærer du fort å bli selvstendig. Du utvider vennekretsen din til andre land over hele verden. Du får oppleve mange nye ting og blir veldig mye bedre i engelsk.
Hva var skolen du var på, spesielt gode på?
UC Davis er vel mest kjent for sine landbruksfag, som NMBU. Universitet har utviklet seg mye, og har nå mange ulike studieretninger. Det har nå blitt et veldig ettertraktet universitet og er godt kjent i California. På mange måter minner Davis meg om Ås, bare at det er en helt annen kultur og Davis er mye, mye større!
Opplevde du problemer eller vanskeligheter tilknyttet din utveksling?
Du møter alltid på litt problemer og vanskeligheter under din utveksling. Forhåndsgodkjenningen jeg satt opp var veldig forskjellig fra de fagene jeg endte opp med å ta. Dette skjedde fordi utvekslingsstudenter er nedprioritert i opptaksprosessen til fag på Davis. Da ender det fort opp med at du blir litt kreativ når du velger fag, heldigvis ordnet det seg for meg til slutt.
Måtte du endre din studieplan for å dra på utveksling?
Ja, men det fikk ikke noen store konsekvenser.
Ble studietiden din forlenget som en følge av utveksling?
Nei.
Hva er det ved utvekslingen som har vært mest givende for deg?
Alle de gode erfaringene og vennene jeg fikk.
-
Emnenavn på utvekslingssted Emnenavn på NMBU COMPE160 INF120 FIN323 BUS220 MGT358 (BUS271) ECON321 ECN210 Navn: Helen Karstensen
Alder: 23
Klassetrinn: 5
Utvekslingsår: 2013
Sted: San Diego, USA
Antall semester: 1Hvorfor valgte du disse fagene?
Hadde ikke så mange valgfag igjen. Disse var disse jeg kunne ta et annet sted enn NMBU samt at disse var de jeg fikk plass i der borte (hadde et par alternativer), noe som var veldig flaks. Anbefaler ikke å dra til SDSU hvis du er avhengige av å få spesielle fag da det ikke er noen garanti for å få de fagene du søker om. MGT358 var bare for å fylle på med poeng.
Hvor valgte du å dra på utveksling og hvorfor?
Jeg dro til San Diego, og gikk på SDSU mens jeg bodde på Pacific Beach. Dro dit fordi jeg først og fremst ville dra til et varmt sted og utenfor Europa. Hadde hørt masse bra om SD og de som hadde dratt dit før meg var veldige fornøyde.
Hvordan var det å organisere utvekslingen? (Med tanke på søknadsprosessen, valg av fag og veiledning fra NMBU.)
Det gikk veldig greit. Jeg søkte gjennom Kilroy da NMBU ikke har noe avtale med den skolen jeg skulle på. Det var ikke noe problem, faktisk noe mindre papirarbeid enn det NMBU krever da jeg ikke trengte bl.a. motivasjonsbrav. De fra Kilroy hjalp meg masse. Det som tok litt tid var å få visum. Det var veldig enkelt å godkjenne fagene mine her ved NMBU.
Hva var det beste med din utveksling?Stedet, opplevelsene og menneskene! Jeg likte SD og PB kjempe godt og det var kjempe mange steder og dra til, og mye tid til det.
Hvorfor anbefaler, eventuelt anbefaler du ikke å dra på utveksling?
Utveksling er det morsomste jeg har gjort ila av min 4 år her på NMBU. Du kommer til å oppleve så mye gøy, møte mange nye folk fra hele verden og bli mye bedre i engelsk.
Opplevde du problemer eller vanskeligheter tilknyttet din utveksling?
Du kommer sist i rekke når det gjelder valg av fag og ingenting er sikkert før du kommer dit. Var veldig frustrert en periode da det virket som ingenting skulle gå, men alt ordnet seg til slutt! Vet dette ikke gjaldt alle, fordi noen hadde svært få valgmuligheter når det gjaldt fag. De som hadde masse valgfag derimot hadde ingen problemer.
Måtte du endre din studieplan for å dra på utveksling?
Ja noe, da studiepoengene ikke gikk opp med de her hjemme. I tillegg fikk jeg godkjent noen fag der borte som fag her på litt tynt grunnlag som betyr at jeg måtte ta noen ekstra tilsvarende fag. Tok heller ikke full pott der borte.
Ble studietiden din forlenget som en følge av utveksling?
Nei.
Hva er det ved utvekslingen som har vært mest givende for deg?
Alle opplevelsene jeg fikk og alle menneskene jeg møtte. Reiste veldig mye rundt og fikk sett mange morsomme steder 🙂 -
Emnenavn på utvekslingssted Emnenavn på NMBU STAT1060: Statistics STAT100: Statistikk MGMT3501: Operations Management BUS230: Operasjonsanalyse ECON2200: Intermediate Microeconomics ECN210: Mikroøkonomi II MGMT2101: Financial Accountin BUS220: Finansiering og investering evt
BUS210: DriftsregnskapNavn: Ingrid B. Breivik
Alder: 22
Klassetrinn: utvekslet siste semester i 3.klasse
Utvekslingsår: Vår (winter) 2016
Sted: Dalhousie University, Halifax, Nova Scotia, CANADA
Antall semester: 1Hvorfor valgte du disse fagene?
De var en del av de obligatoriske fagene man må ta, og det var fag jeg hadde spart opp og fikk godkjent på Dal.Hvor valgte du å dra på utveksling og hvorfor?
Jeg hadde lyst til å reise på utvekling for å prøve noe nytt. Jeg ønsket å dra på utveksling til et engelskspråklig land. Siden jeg kjenner en som studerer der fra før, samt god avtale fra NMBU, falt valget på Dalhousie University i byen Halifax, helt øst i Canada. Det er en typisk studentby som føles trygg både på dagtid og kveldstid, har gangavstand til det meste, og universitetet har gode studenttilbud (veldig god helse- og tannlegeforsikring, inkludert kollektivtransport og gratis studenttaxi for området i hele perioden du er der, osv).
Ellers er canadiere generelt veldig vennlige og imøtekommende så det føles fint å bo og gå på skole der.Hvordan var det å organisere utvekslingen? (Med tanke på søknadsprosessen, valg av fag og veiledning fra NMBU.)
Opplevde du problemer eller vanskeligheter tilknyttet din utveksling?
Ja. Det var ganske mye arbeid med å få fagene godkjent på Dalhousie. Før du kan melde deg opp i fag må du få godkjennelse fra noen veiledere som blant annet sjekker forhåndskunnskaper fra NMBU. Start derfor søknadsprosessen/letingen etter fag tidlig, og ikke gi opp om du får avslag med en gang. Se også om det finnes andre eller tilsvarende fag du kan ta.
Ellers fikk jeg ganske rask informasjon og kontakt med utveklingskontoret fra Dalhousie når jeg hadde fått plass fra NMBU.
Fra NMBU gjelder det å snakke med studieveileder om hvilke fag du kan få godkjent.Tips generelt er å begynne å tenke på fag du kan ta på utveksling tidlig og spar de til du skal på utveksling. (slik som statistikk, mikroøkonomi, programmering). Ta gjerne noen ekstra fag på forhånd slik at du ikke havner langt bakpå dersom du ikke får alle fagene du ønsker.
Hva var det beste med din utveksling? Hva er det ved utvekslingen som har vært mest givende for deg?
Det beste med utveklingen var å komme seg litt vekk fra Ås, oppleve et nytt land og en annerledes hverdag.
Byen ligger helt øst i Canada og vintersemesteret var ferdig i April, så det var en ypperlig mulighet til å reise litt rundt til de nærmeste byene i Canada – Montréal, Quebec og Toronto, og i USA.Hvorfor anbefaler, eventuelt anbefaler du ikke å dra på utveksling?
Jeg anbefaler absolutt utveksling!
* God mulighet til å komme seg ut av Ås-boblen ☺
* Forbedre engelsken
* Gjøre noe nytt og spennende!
*Positivt med fag som har gått på engelsk mtp. senere jobbHva var skolen du var på spesielt gode på?
* Pedagogisk og god undervisning. Fokus på at man skulle lære pensum fremfor å bare «rushe» gjennom.
* God lærerkontakt, slik som på NMBU
*Stort internasjonalt miljø, mange utvekslings- og internasjonale studenter
* Ellers har de studier innenfor de fleste studieretninger, alt fra landbruk, språk og kunst til medisin og nevrovitenskap. Det er med andre ord gode muligheter til å finne fag fra de fleste studieretninger. (Husk bare at en del fag krever forkunnskaper)Måtte du endre din studieplan for å dra på utveksling?
Jeg sparte/flyttet en del «grunnfag» til dette semesteret, men det har gått fint ellers.Kommer studietiden din til å bli forlenget som en følge av utveksling?
NeiHar du tre tips du vil gi til fremtidige studenter som velger å reise dit du var?
* Sjekk ut: dal.ca/timetable
Velg semesteret du skal på utveksling og «Halifax» som Location.
Her finner du en liste over alle fagretninger som tilbys. Velg en fagretning for å få kommer fagene som tilbys under denne kategorien. Du ser også hvilke dager og klokkeslett fagene har undervisning/øving/lab, hvilke klasserom, hvor mange plasser det er i faget og hvor fulle øvingsgrupper osvosv. GENIALT når du skal planlegge! Merk at forelesningene i Ingeniørfagene og andre fag er på forskjellige steder i byen. Dvs. du rekker ikke fra en forelesning på hovedcampus til ingeniørcampus uten å komme for sent. Ellers er det mye annen info på Dalhousies nettsider (dal.ca)
* Søk litt rundt etter ting du kan gjøre. Det finnes en rekke foreninger på Dalhousie, og det er en god mulighet til å sosialisere seg og bli kjent med andre studenter på Dal.
* Et tips kan være å reise dit på høstsemesteret. Da er det fine temperaturer og det er vissnok generelt veldig fint der.
Dessuten er det da fadderuke, noe det gjør det lettere å bli kjent med andre. -
Emnenavn på utvekslingssted Emnenavn på NMBU CHEM111 KJM100 CPSC110 IND120 ECON301 ECN210 Navn: Hans Olav Drømtorp Kristiansen
Alder: 26
Klassetrinn: 5.
Utvekslingsår: 3.
Sted: Vancouver UBC
Antall semester: 2Hvorfor valgte du disse fagene?
Enkle fag som gjør at man har tid til å gjøre andre ting enn å sitte å lese.
Hvor valgte du å dra på utveksling og hvorfor?
Reiste til UBC fordi det er en av verdens beste skoler, en fantastisk by med spennende uteliv og ekstremt gode muligheter for skikjøring og annet friluftsliv
Hvordan var det å organisere utvekslingen? (Med tanke på søknadsprosessen, valg av fag og veiledning fra NMBU.)
NMBU har samarbeidsavtale med UBC så søknaden er enkel og det eneste du trenger er å finne fag. Det er riktignok ikke så enkelt, men det er mulig å spørre studenter som har vært der. Disse får du tak i igjennom SIT.
Hva var det beste med din utveksling?
Livet, møte mennesker fra hele verden, stå på ski i whistler, utforske byen, staten og kontinentet med de fantastiske menneskene du er nødt til å møte.
Hvorfor anbefaler, eventuelt anbefaler du ikke å dra på utveksling?
Anbefaler absolutt å reise på utveksling, enten det er for å få faglig påfyll innenfor et fagfelt som ikke godt representert her ved NMBU eller om det er for å oppleve noe nytt.
Hva var skolen du var på, spesielt gode på?
Campus var helt fantastisk, det ligger på en halvøy midt i Vancouver. Fra Campus var det kort vei til alt og ekstremt bra kollektivtilbud som er gratis for studenter. Faglig er de gode på det meste, anbefaler kurs på sauder som er handelshøyskolen, NMBU har i utgangspunktet ikke avtale med den, men er mulig å melde seg opp hvis du sender en snill mail til foreleseren.
Opplevde du problemer eller vanskeligheter tilknyttet din utveksling?
Ingen.
Måtte du endre din studieplan for å dra på utveksling?
Ja, tokk 22 stp på utveksling så tok noen ekstra før jeg reiste og året etter.
Ble studietiden din forlenget som en følge av utveksling?
Nei.
Hva er det ved utvekslingen som har vært mest givende for deg?
Menneskene du møter tingene du opplever og minnene som skapes. Vet, dette høres ut som en klisje, men det er sant 😉
-
Emnenavn på utvekslingssted Emnenavn på NMBU Challenge Export Marketing Research Introduction to Logistics International Management of Organizations Team Management Business Ethics and Social Responsibility Navn: Vegard Busk
Alder: 24
Klassetrinn: 5.
Utvekslingsår: Våren 2013
Sted: La Rochelle, Frankrike
Antall semester: 1Hvorfor valgte du disse fagene?
La Rochelle Business School opererer med obligatoriske emner hvert år, og studentene har ikke mulighet til å velge emner fritt. To studier ble tilbydd på engelsk det semesteret jeg var på utveksling i La Rochelle: markedsføring og business. For meg var det bare aktuelt med business. Jeg hadde dermed valget mellom å ta fagene for 2.-klasse eller fagene for 4.-klasse, da alle ved studiet må på utveksling i 3.-klasse.
Hvor valgte du å dra på utveksling og hvorfor?
Jeg var på utveksling ved La Rochelle Business School i den lille byen La Rochelle på vestkysten av Frankrike. En viktig grunn til at jeg ønsket å holde meg i Europa, er Erasmus-ordningen. Erasmus hjelper til med det praktiske, arrangerer sosiale treff og støtter økonomisk gjennom stipend. I tillegg valgte jeg en skole NMBU har samarbeid med for å slippe å betale skolepenger. La Rochelle Business School er dessuten en engelskspråklig skole med mange internasjonale studenter og forelesere. Ved siden av dette ville jeg dra til varmere strøk.
Hvordan var det å organisere utvekslingen? (Med tanke på søknadsprosessen, valg av fag og veiledning fra NMBU.)
Det viste seg at prosesser som krevde papirarbeid gikk tregt. Det var vanskelig å finne ut hvilke fag jeg kunne ta i La Rochelle, og dermed også hvilke fag jeg kunne få godkjent ved NMBU, på forhånd.
Hva var det beste med din utveksling?
Som sagt måtte jeg følge undervisningen for ett bestemt årstrinn og ta fagene som var satt opp for dette årstrinnet. I tillegg var det obligatorisk oppmøte hver dag. Fordelen med dette var at jeg raskt kom inn i en klasse og ble kjent med andre studenter ved skolen. Klassen var på om lag 40 studenter, der halvparten var franske og halvparten kom fra andre land. Jeg ble tatt veldig godt imot av klassen og jeg opplevde studentene i La Rochelle som svært åpne. Personlig syns jeg det er spennende å bli kjent med mennesker fra forskjellige deler av verden, noe man har god mulighet til i La Rochelle. Det ble dessuten holdt ulike arrangementer i regi av både studenter og andre i byen. Det sosiale var derfor helt klart det beste med utvekslingen. Ved siden av dette var det spennende å ta fag med sterkt fokus på internasjonal handel og ledelse.
Hvorfor anbefaler, eventuelt anbefaler du ikke å dra på utveksling?
Jeg anbefaler absolutt å dra på utveksling! Det er både lærerikt og gøy å bo en periode av studietiden i et annet land, og man blir kjent med mange forskjellige personer, andre kulturer og nye plasser.
Hva var skolen du var på, spesielt gode på?
La Rochelle Business School hadde sterkt fokus på internasjonal handel og ledelse. De fleste foreleserne jeg hadde var hentet inn fra næringslivet, og hadde mye praktisk erfaring fra store selskaper. I tillegg var det nesten daglig gruppearbeid og muntlige presentasjoner, noe det var svært nyttig å få trening i. Skolen var dessuten veldig god på å integrere internasjonale studenter, og jeg opplevde å bli fulgt opp på en god måte, både sosialt og faglig.
Opplevde du problemer eller vanskeligheter tilknyttet din utveksling?
Det tok veldig lang tid før jeg mottok vitnemålet fra utvekslingen. I tillegg var det litt trøbbel i tilknytning til et par fag og eksamener. Mye skyldes nok at franskmenn har et litt annet forhold til tid og frister enn vi er vant til i Norge. Et par eksamener ble plutselig (samme dag som eksamenene skulle avholdes) flyttet både frem og tilbake noen timer, noe som skapte en del forvirring ettersom eksamensvaktene bare snakket fransk. Utvekslingsstudenter på fjerde trinn opplevde at ett av de internasjonale fagene plutselig ble avholdt på fransk, uten at de hadde mulighet til å bytte til et annet fag.
Måtte du endre din studieplan for å dra på utveksling?
Nei, men dette kom av at jeg hadde tatt for mange poeng og lå foran studieplanen før jeg reiste ut. Jeg tok ingen fag på studieplanen i løpet av utvekslingsoppholdet.
Ble studietiden din forlenget som en følge av utveksling?
Nei – samme som over.
Hva er det ved utvekslingen som har vært mest givende for deg?
Det mest givende var å bli kjent med mennesker fra hele verden, en ny by og en annen kultur.
-
Emnenavn på utvekslingssted Emnenavn på NMBU Project management (BX2077) Praktisk prosjektstyring (IND200) Managing People (BX2051) Fritt emne, fikk det godkjent i ettertid/td> Statistics and Data Analysis (MA2401) Statistikk (STAT100) Effective Writing (CU1010) Fritt emne, ikke godkjent på fagplanen min Navn: Nikolai K. Moskvil
Klassetrinn: 3
Utvekslingsår: Høsten 2014 (det femte semester)
Retning: Indøk Energi og prosess
Sted og universitet: James Cook University (JCU), Campus Townsville, Australia
Antall semester: 1 semesterHvorfor valgte du disse fagene?
Fagene som tilsvarer IND200 og STAT100 tok jeg for å få godkjent flest mulig studiepoeng på utvekslingssemesteret. Men siden fagplanen min (her på NMBU) var fylt opp av obligatoriske fag, og ingen frie emner så fikk jeg ikke godkjent 30 studiepoeng. Derfor valgte jeg fag som var av middels vanskelighet (CU1010 og BX2051) i tillegg. Effective writing valgte jeg både for å forbedre min skriftlige engelsk, noe som var nyttig i andre fag på utveksling.
Hvor valgte du å dra på utveksling og hvorfor?
Jeg valgte å dra på utveksling fordi jeg hadde hørt om andre studenters erfaringer og opplevelser på utveksling. Jeg hadde lyst på et avbrekk fra ås-tilværelsen og så hvor tilrettelagt det var for oss studenter. Jeg valgte JCU i Australia fordi kjæresten og jeg reiste sammen, noe som begrenset utvalget av felles partneruniversiteter ned til et fåtall.
Hvordan var det å organisere utvekslingen? (Med tanke på søknadsprosessen, valg av fag og veiledning fra NMBU.)
Det er mye organisering som må til, men det er viktig å huske at alle prosessene som gjøres før du reiser er èn katastrofe mindre i utlandet. Samtidig så glemmer man alt arbeidet med organiseringen i det øyeblikket man lander i utvekslingslandet!
Det var en del arbeid med å finne fag på JCU sine hjemmesider, men det var fordi jeg hadde så få alternativer av fag som jeg kunne få godkjent. All informasjonen jeg trengte om skolen, fag og søknadsprosessene fantes på nett og det var lett å forstå seg på systemet. Jeg slet med at studieveilederne på IMT brukte lang tid på å undersøke om fagene jeg foreslo korresponderte med fag på NMBU, men jeg fikk en muntlig anbefaling som gjorde at jeg kunne gjennomføre søknaden før jeg fikk forhåndsgodkjennelse på papir. Jeg hadde muligheten til å forhåndsgodkjenne 10 fag (få godkjennelse fra NMBU om at jeg fikk lov til å velge fra disse 10 fagene), som jeg da kunne velge «fritt» mellom når jeg kom ned. Jeg sparte mye tid og krefter på at jeg hadde fylt denne listen med 10 fag, siden jeg trengte å endre ett fag når jeg kom ned på JCU.Hva var det beste med din utveksling?
Det aller beste med utvekslingen min var absolutt opplevelsen av å leve i et eksotisk og annerledes land. Muligheten til å bli kjent med andre utvekslingsstudenter og oppleve natur, kultur og alt annet. Jeg tar selvsagt med meg erfaringen fra skolen også, spesielt med tanke på økte ferdigheter i engelsk, men også erfaringen av det australske folkets væremåte. Rent faglig føler jeg at fagene jeg tok der nede stemte godt overens med tilsvarende fag her hjemme, og dermed fikk jeg mye ut av disse fagene.
Hvorfor anbefaler, eventuelt anbefaler du ikke å dra på utveksling?
Jeg anbefaler på det sterkeste å dra på utveksling. Det er en unik mulighet til å lære om en ny kultur, utvikle ditt verdensperspektiv, lære seg et nytt språk eller bli god i ett du kan og bli kjent med mennesker fra alle verdens land. Det spesielle med å gripe denne muligheten nå, kontra seinere i livet, er at alt er tilrettelagt for en utvekslingsstudent. Du får ekstra stipend og lån til å finansiere turen og skolen, og du kommer inn i trygge rammer i utvekslingslandet. Jeg vil legge vekt på at man ikke behøver å være reiseglad eller ha mye utforskingslyst for å dra på utveksling, det kommer av seg selv når du er på tur
Hva var skolen du var på, spesielt gode på?
JCU campus Townsville, var ekstremt gode på å ta vare på sine utvekslingsstudenter. Skolen hadde totalt 11500 studenter hvorav 1500 var utvekslingsstudenter, og de hadde flere rådgivere og ansatte som hadde ansvar for utvekslingsstudentene spesifikt. Vi opplevde de som veldig tilstede, og de arrangerte faste program som kaffeservering hver tirsdag for å samle utvekslingsstudentene. De hadde også en stor mottaksfest, mange informasjonsseminar og selvsagt en stor avslutningsfest.
Opplevde du problemer eller vanskeligheter tilknyttet din utveksling?
Jeg opplevde svært få problemer under mitt utvekslingssemester. Jeg måtte bytte ett av fagene mine etter ett par forelesninger, men det gikk greit siden jeg hadde forhåndsgodkjent 10 fag. Det kan være vanskelig å være avhengig av å få kontakt med studieveilederne i Norge når du må gjøre endringer, derfor er det kjekt å ha mange forhåndsgodkjente fag.
Måtte du endre din studieplan for å dra på utveksling?
Jeg har endret min studieplan siden jeg bare fikk tatt 20 obligatoriske studiepoeng. Siden jeg dro på utveksling på høsten så har det hatt innvirkning på de to høstsemesterene som kommer. Jeg hadde en slags plan for hvordan jeg skulle endre planen min, men jeg burde muligens lagt en litt mer detaljert plan underveis i planlegginga av utvekslingen. Hvis man utveksler på høsten, som meg, så anbefaler jeg å forsøke å bare ta fag som står på høsten i din studieplan. Det gjør det enklere å endre den opprinnelige planen når du kommer hjem til Norge igjen.
Ble studietiden din forlenget som en følge av utveksling?
Jeg har laget en ny studieplan for de 5 siste semesterene og den er nå godkjent. Så jeg vil fullføre på normert tid, selv om det blir litt mer arbeid per semester. Men jeg angrer ikke på at jeg dro på utveksling, det var verdt så mye mer enn de studiepoengene du får eller ikke får når du drar
Hva er det ved utvekslingen som har vært mest givende for deg?
Det mest givende på utveksling var å bli kjent med mange nye personer, veldig mange av disse var også utvekslingsstudenter. Det var spennende å oppleve en helt ny kultur, bo langt vekk fra alt ansvar man har i Norge og ikke minst få muligheten til å krysse av mange checkpoints. Surfing, klappet koala, matet kenguruer, overnatte i regnskog, ri på kamel, besøke uendelig mange hvite sandstrender osv.
Hvordan var beliggenheten og bo-mulighetene på utvekslingsstedet?
Jeg ordnet privat leilighet over nett før jeg dro ned. Det er ikke å anbefale! Det visste seg å være en slitt leilighet 4km fra campus med mange andre som ikke var studenter, men det var veldig lett å finne andre private boalternativer på kort varsel. Jeg vil anbefale å bo off-campus på JCU, siden mange av skolehyblene inkluderer mat, som i varierende grad kunne kalles god. Kjæresten og jeg bodde veldig nære campus, i et helt nytt hus sammen med 4 andre hvor en av dem var ei norsk jente som kom samtidig som oss. Det var behagelig å slippe å snakke engelsk i hjemmet, og kunne velge når man ønsket å henge med andre studenter.
Til slutt:
Utveksling er spennende, fantastisk, lærerikt, utviklende men mest av alt ubeskrivelig. Det må oppleves.God tur på ditt eventyr!
Hilsen Nikolai – No worries mate 🙂
-
Emnenavn på utvekslingssted Emnenavn på NMBU BX2014 – Financial Management BUS220 BU1003 – Economics for Business ECN210 BU1007 – Business Data Analysis STAT100 BU1108 – Managing Consumer Markets Ekstra Navn: Dag Birkeland
Alder: 23
Klassetrinn: 4
Utvekslingsår: Vår 2016
Sted: Singapore Campus, James Cook University
Antall semester: 1Hvorfor valgte du disse fagene?
Dette var de eneste fagene jeg klarte å finne tilsvarende på JCU Singapore som jeg kunne få godkjent på NMBU det semesteret jeg dro på utveksling.Hvor valgte du å dra på utveksling og hvorfor?
Jeg valgte å dra på utveksling til Singapore fordi det er et lite, men spennende land som har hatt en enorm utvikling de siste 50-årene. Det er etter London og New York på tredje plass over ”top global financial centre” og blitt kåret til ”easiest place to do business” 10 år på rad. Med andre ord er Singapore et relevant sted i verden for business. Det virket derfor interessant å reiste på utveksling dit og studere økonomifag. Samtidig ligger Singapore som en transport-hub til hele Asia og det er billig og enkelt å komme seg rundt til resten av Asia.Singapore er et av verdens tryggeste land med veldig lav kriminalitet. Førstespråket i Singapore er engelsk, slik at det er veldig enkelt å kommunisere med lokale og orientere seg i landet.
Det er også rundt 30 grader dere hele året.
Hvordan var det å organisere utvekslingen med tanke på søknadsprosessen, valg av fag og veiledning fra NMBU?
Den ene fordelen avtalen fra NMBU gir deg som student er at du slipper å betale ”application fee” på ca 1500NOK. Den andre er at du har tidligere søknadsfrist enn resten og har derfor høyere sannsynlighet til å få de fagene du vil ha. Selve søknadsprosessen var veldig rett frem og ikke noe vanskelig å fylle ut. Det eneste som er stress var å finne fag jeg kunne ta.Hva var det beste med din utveksling?
At jeg fikk oppleve en ny kultur, møte og bli kjent med mennesker fra hele verden og besøke andre land i Asia.Hvorfor anbefaler, eventuelt anbefaler du ikke å dra på utveksling?
Fordi du kommer deg langt utenfor din egen komfortsone og du får et internasjonalt nettverk med studenter fra hele verden.Hva var skolen du var på, spesielt gode på?
Skolen var veldig gode på oppfølging av studenter. Det var obligatorisk oppmøte og deltakelse i øvinger. Øvingsgruppene var på rundt 20 personer, og foreleser som ledet øvingene var engasjert i studentenes læring og utvikling.JCU Singapore er en veldig internasjonal campus med 58 forskjellige nasjoner det semesteret jeg gikk der. Dette gjør at internasjonale studenter har mye innflytelse og blir hørt av universitetet.
Opplevde du problemer eller vanskeligheter tilknyttet din utveksling?
Nei, alt gikk bra.Måtte du endre din studieplan for å dra på utveksling?
Ikke egentlig, men tok fag i en litt annen rekkefølge.Kommer studietiden din til å bli forlenget som en følge av utveksling?
Nei.Hva er det ved utvekslingen som har vært mest givende for deg?
Har du tre korte tips du vil gi til fremtidige studenter som velger å reise dit du var?
Det som var mest givende for meg var at jeg fikk oppleve en annen kultur over en lengre periode og fikk gleden av å møte så utrolig mange hyggelige mennesker.Tips:
– Spar opp penger. Det er ikke gratis å bo i verdens dyreste land. Så: vær smart når du spiser; spis på hawker centres, unngå å kjøp for mye drikke ute, ta MRT (metro) og buss, det er veldig godt utviklet og i rushet raskere enn taxi.
– Ikke bare heng med de trygge nordmennene. Bli kjent med folk fra andre land og verdensdeler.
– Bruk ledig tid før/under/etter semesteret til å reise og oppleve. Sørøst-Asia har veldig mange spennende destinasjoner. Samtidig er ikke Australia, Japan og Sør Korea så langt unna heller.
Ta kontakt med leder for Fagutvalget dersom du ønsker å høre mer om hvilke utvekslingsmuligheter du har som indøkstudent på NMBU
Veronica Berntsson
E-post: sku@indoknmbu.no
